21314581_165625757335073_461077486993930335_n

Disiarkan dalam Berita Harian pada 31 Ogos 2017.

Tatkala kemerdekaan diraih pada 31 Ogos 1957, negara masih dalam keadaan darurat. 

Pentadbiran British mengistiharkan darurat pada 1948 dan kekal hingga 1960 dalam usaha menghadapi gugatan keselamatan yang didalangi kumpulan bersenjata Komunis. Maka pembinaan awal negara turut dibayangi ancaman keganasan dan isu-isu keselamatan. Sebagai contoh, berdasarkan beberapa dokumen yang tersimpan di the National Archives, London, para pentadbir British menyuarakan kebimbangan mereka sekiranya kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu akan menggugat operasi melawan pengganas Komunis pada ketika itu.

Beberapa sarjana sejarah dan politik berpandangan bahawa keadaan sebenar ketika darurat itu menyamai dengan suasana perang, yakni bukan sekadar kacau bilau biasa. Namun atas sebab politik dan perjanjian antarabangsa yang mengikat, Kerajaan British memilih untuk tidak mengistiharkan peperangan di Malaya. Keengganan pentadbiran British di Malaya mengistiharkan perang terhadap Komunis turut dipengaruhi faktor-faktor ekonomi. Contohnya, para peladang warga British di Malaya akan terhalang dari membuat tuntutan insuran kerosakan harta benda dan ladang jika berlaku peperangan. Lazimnya, insuran tidak menawarkan gantirugi bagi kerugian yang diakibatkan oleh ‘the act of war’. Maka istilah ‘emergency’ atau darurat digunakan, biarpun kos operasinya hampir sama dengan perbelanjaan perang. Pada tahun 1951 sahaja, pentadbiran British membelanjakan kurang lebih £69.8 juta melawan Komunis di Malaya

Sepanjang tempoh darurat tersebut, pelbagai langkah diambil bagi memastikan ancaman komunis dapat dibanteras. Pendekatan ‘Memenangi Hati dan Minda’ diperkenalkan. Satu strategi yang melibatkan langkah-langkah melawan Komunis secara menyeluruh dan merangkumi pelbagai aspek. Pada Mei 1952 misalnya, kerajaan British di London telah mengarahkan agar kumpulan bersenjata Komunis mesti dilabel sebagai pengganas (terrorists). Undang-undang dan peraturan khas dan lebih keras diperkenalkan termasuklah gugusan peraturan yang dinamakan Emergency Regulations 1948. Undang-undang sama yang turut digunapakai oleh British di Palestin bila mana British berdepan pemberontakan Yahudi di sana. Tahanan tanpa bicara dan penghukuman secara kolektif diperkenalkan. Misalnya seorang ahli parlimen British, Stanley Stephen Awbery, pernah menyuarakan kebimbangannya di sidang parlimen terhadap perintah berkurung yang dikenakan terhadap penduduk Tanjung Malim yang didakwa telah menyalurkan bantuan kepada pengganas.

Melalui sejarah di atas, jelas kepada kita bahawa terrorisme bukanlah suatu yang baharu. Fenomena itu telah lama wujud di negara kita sejak sebelum merdeka. Cuma yang berbeza, terrorisme hadir dalam pelbagai wajah dan bentuk bagi setiap zaman.  Biarpun diwarnai pelbagai ideologi dan kepercayaan, ada satu ciri pada terrorisme yang kekal sama. Semua tindakan terrorisme bermatlamat menimbulkan ketakutan dan kegerunan di kalangan masyarakat dan negara. Maka, bagaimana kita bertindakbalas terhadap keganasan menentukan kalah menang pengganas dalam mencapai matlamat mereka.

Kemerdekaan dari keganasan akan tercapai bila rakyat bebas dari ketakutan yang direncanakan para pengganas.  Menimbulkan ketakutan di minda rakyat dan pemimpin adalah matlamat utama mereka. Bagi pengganas, ketakutan yang disebarkan itu mampu melemahkan kekuatan negara dalam bertindak balas dan mampu menimbulkan prejudis sesama anggota masyarakat. Perpecahan kaum pastinya akan memberi kelebihan kepada pengganas untuk mencapai cita-cita mereka. Ketakutan menjadi modal provokasi pengganas agar kita bertindak luar rasional, lantas menumpulkan segala usaha melawan terrorisme.

Kemerdekaan dari keganasan hanya akan dinikmati bila mana kita berhenti bertindak sebagaimana dikehendaki golongan pengganas. Pengganas menginginkan kita bertindak meninggalkan nilai-nilai yang kita junjung selama ini. Mereka inginkan kita berpaling dari dasar-dasar utama dalam Perlembagaan Persekutuan dan mengesampingkan norma-norma antarabangsa. Maka seandainya kita berbuat demikian, matlamat mereka hakikatnya telah tercapai.

Kemerdekaan dari keganasan boleh dicapai bila semua pihak bangun membasmi budaya kekerasan dari segenap aspek kehidupan. Tiada alasan yang munasabah dan sah bagi penggunaan kekerasan melainkan untuk membela diri. Keganasan bermula apabila proses normalisasi kekerasan berlaku dalam sebuah masyarakat dan justifikasi direka-reka untuk mengharuskan tindakan kekerasan terhadap sesuatu kelompok atau golongan.

Kemerdekaan dari keganasan hanya akan digenggami tatkala segenap lapisan masyarakat bersama-sama melawan fenomena keganasan itu. Pendekatan lalu dalam berdepan Komunis pastinya bukan ubat mujarab untuk setiap zaman. Namun penglibatan setiap ahli masyarakat seperti yang ditunjukkan ketika zaman darurat dulu cukup memberi impak yang besar. Misalnya, penyertaan penduduk kampung tanpa mengira ras dan jantina dalam pasukan Homeguard. Bagaimana pun pada masa yang sama, pihak kerajaan dan badan berkuasa juga sewajarkan menjadikan usaha melawan terrorisme lebih inklusif. Bagi maksud itu, penulis ingin utarakan dua cadangan.

Pertama, penulis mencadangkan penubuhan majlis perundingan kebangsaan melawan keganasan yang melibatkan wakil setiap kelompok masyarakat, termasuklah para pendidik, ahli akademik, ilmuwan agama, pengamal undang-undang dan pemimpin komuniti dan belia. Badan ini mampu menawarkan pandangan-pandangan bermanfaat buat kerajaan dari perspektif berbeza dalam merumuskan sebuah gagasan ‘Hati dan Minda’ yang baharu. Pandangan balas masyarakat daripada pelbagai pihak termasuk pakar keselamatan dan ahli akademik, sedikit sebanyak dapat membantu kerajaan menilai pendekatan dari semasa ke semasa.

Kedua, pada hemat penulis, satu dokumen rangka tindak yang jelas tentang pendekatan negara mengatasi keganasan amat wajar dikeluarkan dan diwara-warakan kepada umum. Dokumen itu berupaya menjadi sumber rujukan yang berguna, bukan sahaja kepada jentera kerajaan dan pihak berkuasa, tapi memudahkan ahli masyarakat untuk turut sama membanteras keganasan.

Benar, kemerdekaan daripada keganasan secara total untuk selama-lamanya adalah suatu yang mustahil. Terrorisme pada suatu sudut adalah gabungan antara kelakuan jenayah dan tindak tanduk peperangan. Dua kefasadan yang tak pernah berjaya dilupuskan mana-mana ketamadunan manusia. Pengganas melakukan perbuatan salah dibawah undang-undang jenayah demi mencapai cita-cita politik sebagaimana mereka yang turun berperang. Namun keganasan adalah suatu yang dapat dibendung dan dicegah. Usaha tersebut perlu bermula dengan membebaskan diri dari ketakutan dan bertindak secara rasional. Terorisme bukan satu lembaga misteri yang baru muncul dan mustahil difahami sifat dan perihalnya. Terrorisme juga bukan wujud sekelip mata, lantas kita memiliki peluang dan ruang untuk membanteras sedari awal.

PENULIS ialah tenaga akademik Universiti Utara Malaysia (UUM) yang kini sedang mengkaji undang-undang anti-keganasan di University of Leeds, United Kingdom.