Pada tanggal 15 Januari lalu,  berakhirlah proses pengadilan bagi tertuduh-tertuduh yang terlibat dalam peristiwa pencerobohan dan serangan di Lahad Datu pada 2013. Setelah hampir 5 tahun, sembilan tertuduh akhirnya telah disabitkan secara muktamad bagi kesalahan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong. Mereka semua dijatuhi hukuman gantung sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan.

Beberapa tertuduh lain turut didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman bagi pelbagai kesalahan yang lain termasuklah menjadi ahli pertubuhan pengganas. Secara umumnya, dapatan dan keputusan yang dirumuskan oleh para hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan kelihatan konsisten kecuali berkenaan hukuman gantung.

Memandang kes sebegini amat nadir dan unik, usaha yang ditunjukkan oleh pihak-pihak yang terlibat dalam proses perbicaraan amat mengkagumkan. Mereka termasuklah pihak mahkamah, barisan timbalan-timbalan pendakwa raya dan peguambela-peguambela yang terpelajar. Kaedah pengendalian dalam kes ini pastinya berbeza berbanding kes-kes jenayah biasa yang lain. Sebagai contoh, pihak pendakwaan perlu berdepan dengan saksi-saksi yang berpotensi untuk berpaling tadah. Bagi para peguam pula, mereka perlu mengetepikan sentimen peribadi dan kenegaraan dalam membela tertuduh-tertuduh rakyat asing agar hak-hak mereka yang dijamin undang-undang terpelihara. Selain perlu meneliti keterangan dan keputusan yang adil, pihak mahkamah juga perlu memastikan perbicaraan berjalan dengan lancar dan selamat. Pihak keselamatan juga dilihat telah memberi khidmat yang cemerlang bagi menjamin keselamatan lokasi perbicaraan, samada di Sabah atau di Putrajaya.

Dari proses perbicaraan kes Lahad Datu ini, ada beberapa pengajaran yang wajar dipertimbangkan terutama dalam perencanaan strategi melawan terorisme secara adil dan efektif.

Pertama, perbicaraan kes insiden Lahad Datu ini merupakan ujian besar pertama bagi penguatkuasaan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau SOSMA khususnya dalam menanggani aktiviti terorisme. Berbanding kes al-Maunah dulu, negara masih menggunakan peraturan-peraturan di bawah ordinan darurat ketika perbicaraan. Maka kes Lahad Datu ini secara tidak lansung menetapkan titik duluan bagi kes-kes kesalahan keselamatan pada masa yang akan datang. Misalnya, prosedur khas berhubung saksi terlindung dan penggunaan maklumat pintasan telekomunikasi sebagai keterangan. Oleh yang demikian, perbicaraan Lahad Datu wajar diteliti dan dijadikan panduan dalam usaha memperkemaskan undang-undang melawan keganasan di Malaysia. Pihak kerajaan juga wajar bersifat terbuka dalam menerima pandangan balas dan kritikan konstruktif dalam menambah baik undang-undang khas ini.Perbicaraan kes Lahad Datu juga merupakan perbicaraan pertama bagi beberapa kesalahan dalam Bab VIA Kanun Keseksaan, yang digubal khusus untuk menanggani ancaman terorisme di Malaysia.

Pengajaran kedua berhubung bentuk dan ragam ancaman terorisme di Malaysia. Mengambilkira serangan di Lahad Datu itu, jelas kepada kita bahawa ancaman keganasan wujud dalam pelbagai rupa. Ancaman keganasan bukan saja datang dari rangkaian pengganas antarabangsa seperti IS dan Al-Qaeda, tapi dari kumpulan-kumpulan kecil. Terrorisme juga boleh dijana dari isu-isu tempatan oleh kumpulan pengganas di dalam negara atau di sekitar perbatasan negara. Dari kes Lahad Datu ini, dapat kita rumuskan terrorisme juga tidak semestinya berdasarkan ideologi atau aliran pemikiran tertentu, tapi boleh juga ditunjangi cita-cita politik bangsa dan naratif sejarah.

Pengajaran ketiga adalah berkaitan dengan proses radikalisasi yang sering dibincangkan mutakhir ini. Proses radikalisasi kini bersifat anjal. Dulu, kumpulan pengganas memiliki strategi pengkaderan yang lebih berstruktur, tapi ciri tersebut kian tidak kelihatan lagi. Dalam kes Lahad Datu, sebahagian penceroboh yakin bahawa mereka akan meraih kehidupan yang lebih baik jika Sabah berjaya dikuasai oleh Kumpulan Pengganas Sulu. Maka penglibatan mereka lebih didorong oleh keadaan socio-ekonomi di negara asal mereka, terutama di wilayah-wilayah selatan Filipina. Kondisi sosial dan ekonomi inilah mempercepatkan proses radikalisasi dan mengheret mereka untuk mempercayai dakyat pengganas. Oleh demikian, aspek-aspek ini perlu diperhalusi bersama kedua-dua negara, samada melalui hubungan antara kerajaan, atau pun antara kumpulan masyarakat sivil.

Pencerobohan dan serangan di Lahad Datu memahatkan sejarah hitam di negara kita. Peristiwa berdarah ini perlu dipanjangkan kepada generasi akan datang. Di penghujung perbicaraan rayuan di Mahkamah Persekutuan, Timbalan Pendakwa Raya Tuan Awang Armadajaya Awang Mahmud telah membuat satu permohonan yang cukup proaktif dan bermakna. Beliau telah memohon agar satu perintah dikeluarkan agar kesemua eksibit, yakni objek-objek yang dikemukakan di mahkamah, diserahkan kepada pihak-pihak berwajib bagi tujuan penyimpanan dan pemeliharaan warisan sejarah negara.

Barangkali tidak keterlaluan juga sekiranya penulis mencadangkan agar mahkamah sementara yang digunakan ketika perbicaraan tempoh hari dijadikan sebagai muzium bagi menyimpan rekod-rekod, objek-objek dan gambar-gambar berkaitan untuk tatapan generasi akan datang. Namun jika cadangan ini tidak praktikal, satu sudut khas di mana-mana muzium sedia ada amat wajar diwujudkan.

*Penulis merakamkan ribuan terima kasih kepada pihak Jabatan Peguam Negara dan Istana Kehakiman atas keizinan untuk menjalankan pemerhatian di mahkamah dalam keadaan tempat yang cukup terhad. Ucapan terima kasih juga kepada semua timbalan pendakwa raya dan peguambela yang memberi kerjasama kepada penulis bagi tujuan penyelidikan.

 

Untuk alasan kehakiman, sila rujuk:

Public Prosecutor v Atik Hussin bin Abu Bakar and other cases [2016] MLJU 968 – High Court of Sabah & Sarawak

Public Prosecutor v Kadir bin Uyung & Anor and another appeal [2017] MLJU 1692 – Court of Appeal, Putrajaya